O nama

Savez Udruga „Suza“ je neprofitna nevladina organizacija osnovana 2004.g. Odmah po osnivanju zajedno sa udrugama članicama Saveza, pokrenuli smo realizaciju dva značajna projekta: „Info centar za kućne ljubimce“ i „Hitna pomoć za ranjene životinje“. 04.10.2005.g. u prostoru koji nam je grad dodijelio na korištenje, otvorili smo Info centar „Suza“, u kojem su se punih 11.g. zaprimali pozivi za izgubljene, nađene, ranjene, zanemarivane i zlostavljane životinje.

Suzin prostor

Odmah po otvorenju Info centra za kućne ljubimce „Suza“ značaj ovog projekta prepoznala je i jedna od najvećih međunarodnih organizacija za zaštitu životinja RSPCA (Kraljevsko društvo za zaštitu životinja od okrutnosti) iz Velike Britanije, koja nam je za potrebe realizacije projekta „Hitna pomoć za ranjene životinje“ i prijevoza ranjenih životinja, donirala službeno vozilo. Zahvaljujući udruzi „Noina arka“, koja je kao članica Saveza, postala nositelj navedenog projekta, u Gradu Zagrebu je spašen zaista veliki broj ranjenih životinja.

Suzino vozilo

Sa relativno skromnim kapacitetima i ograničenim financijskim sredstvima Info centar „Suza“ ubrzo je postao prepoznatljiv ne samo na području Grada Zagreba, već i u mnogim drugim hrvatskim i inozemnim gradovima, posebice za vrijeme trajanja turističke sezone, kada nam se za pomoć obraćao i veliki broj turista koji su za vrijeme ljetovanja u Hrvatskoj, izgubili ili pronašli kućnog ljubimca. Ovo su samo neki od njih:

Pudl Teddy stigao u London mjesec dana nakon što je izgubljenKad je nakon osam mjeseci pronašao psa Bobu, vlasnik nije skrivao suze Bumbi je pola godine bio nekoliko ulica dalje od dvorišta iz kojeg je pobjegaoNakon lutanja Zagrebom, Mickey se vratio u svoj dom u Švicarskoj

S obzirom da se radilo o projektu, koji je po svom djelovanju bio jedinstven na ovim prostorima, u 11 g. rada bili su postignuti zavidni rezultati, ne samo po broju zaprimljenih poziva nego i po postotku obrađenih tj. riješenih slučajeva, posebice u kategoriji ranjenih, zanemarivanih i zlostavljanih životinja. Ovo su samo neki od njih:

U smeću, bez hrane i vode, lancem za drvo zavezana kujicaSpasili kujicu koja je živjela u hrpi smeća, bez hrane i vode, vezana lancemZavezana lancem u podrumu, kujica nije imala vode ni hrane Pas kojeg je vlasnik izgladnjivao oduzet mjesec dana nakon prijave Volonteri uz pomoć policije uzeli Dinka nemarnom vlasnikuBili smo najsretniji kad smo mogli reći: Dobar dan, našli smo vam psa!

Od 01.01.2017.g., ukinuto nam je financiranje, nakon čega smo ostali bez zaposlenika i bez telefona, pa smo bili prisiljeni ugasiti sve ostale aktivnosti, osim zaprimanja dojava o izgubljenim i nađenim životinjama, koje su nam građani slali putem maila.

Krajem 2017. godine smo u suradnji sa softverskim tvrtkama Undabot i Trikoder pokrenuli realizaciju novog jedinstvenog projekta pod nazivom „SUZIN OGLASNIK”, s ciljem da se sve informacije o izgubljenim i nađenim životinjama iz cijele Hrvatske, spajaju na jednom mjestu i to na način da građani mogu samostalno postavljati i deaktivirati oglase za izgubljene i pronađene životinje. Nakon postavljanja oglasa, svi podaci o izgubljenoj ili pronađenoj životinji ulaze u Suzinu bazu podataka i korisnici ih mogu pretraživati prema mjestu i datumu gubitka, odnosno pronalaska životinje, te prema vrsti, pasmini, spolu i boji životinje.